Met de nieuwe track Shine A Light kondigt de Canadese rocker Bryan Adams een nieuw studioalbum en tournee aan. Adams, die dit jaar 60 wordt, is een bijzonder productieve rockartiest, begenadigd fotograaf en tevens actief voor tal van liefdadigheidsinstellingen. Maar of Bryan daarmee ook een echte ‘classic rock’-artiest is?

Bryan Adams startte zijn carrière in 1977 bij de glamrockers van Sweeny Todd, waar hij meezingt op enkele nummers. In ’78 komt hij drummer Jim Valance tegen, met wie hij in de volgende decennia een van de meest succesvolle componistenduo’s uit de geschiedenis zal vormen. De wereldwijde doorbraak maakt Bryan Adams in 1984 met het album Reckless. In een tijd waarin de hitparades gedomineerd worden door synthmuziek, komt Bryan Adams met messcherpe riffs en overstuurde gitaren. De rechttoe-rechtaan rock houdt Bryan Adams vol tot begin jaren ’90, maar wanneer de grunge-invloeden op hun hoogtepunt zijn, switcht Bryan Adams naar powerrockballads. Met (Everything I Do) I Do It For You scoort Adams wereldwijd een megahit. Het gevoel voor muzikale trends maakt dat Adams geen complete missers maakt in zijn carrière. Op het nieuwe album Shine A Light werkt hij samen met Ed Sheeran en Jennifer Lopez.

De lijst met (classic-)rockers waar Bryan Adams compositie- of productiewerk voor gedaan heeft is indrukwekkend. In 1982 is de druk op KISS enorm om na twee mislukte popgeoriënteerde albums met een sterk rockalbum te komen. De dan pas 22-jarige Bryan Adams levert twee nummers voor het album Creatures Of The Night: Rock & Roll Hell en War Machine. Door de jaren heen werkt hij samen met Roger Daltrey (The Who), Sting, Rod Stewart, Tina Turner, Don Henley en met Jeff Lynne, die het album Get Up uit 2015 produceerde. Ook op tour staat Adams tussen klinkende classic rock-namen zoals Foreigner, The Kinks, Journey, The Rolling Stones en Def Leppard.

Bryan Adams kan bogen op een schat aan classic rockhits, maar door zichzelf elke keer te vernieuwen weet hij relevant te blijven voor een groot publiek.