De verjaardag van Scorpions-leadzanger Klaus Meine is een mooie aanleiding om stil te staan bij een anthem van zijn hand: Wind Of Change.

Toen Wind of Change in 1991 de nationale anthem van Duitse eenwording werd, dachten veel mensen dat Scorpions als handige zakenmannen snel een nummer hadden geschreven om in te spelen op de actualiteit. De aanleiding voor de song was iets anders.

Eerst wat achtergrond; tot het einde van de jaren ’80 was de Russische republiek (de USSR) een communistisch bolwerk, waar Westerlingen niet welkom waren. Scorpions was een van de eerste Westerse rockbands die mocht optreden in Rusland ten tijde van de hervormingen onder President Michail Gorbatsjov. In 1988 doet Scorpions Rusland aan tijdens de Savage Amusement wereldtour. Op 12 en 13 augustus 1989 wordt het legendarische Moscow Peace Festival gehouden. Klinkende namen als Bon Jovi, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Skid Row en uiteraard ook Scorpions treden op voor een uitzinnig Russisch publiek.

Klaus Meine is erg onder indruk van wat hij meemaakt, vertelt hij later aan NME: ”Iedereen was daar bij elkaar: het rode leger, journalisten, muzikanten uit Duitsland, Amerika en Rusland. Het was als een visioen; iedereen sprak dezelfde taal, een geweldig positieve sfeer. Deze nacht was mijn inspiratie voor Wind of Change.”

Wind of Change komt in Duitsland uiteraard op 1, maar bereikt deze positie in nog 7 Europese landen.